Kertigráfia: Amikor egy történeti kertrekonstrukció mítosz lesz csupán

Itt és most is felmerült: kertépítész vagy kertépítés szükségeltetik? Helytelen kérdés. Kertépítész ÉS kertépítés. S ebben a sorrendben. Ez a minimum szükséges és elégséges feltétel, hogy egy történeti kert esetében elteljen bárki a várakozással, hogy egy felújítást célzó munka során tényleges kertrekonstrukció fog történni.

Történeti kert rekonstrukció előtt

2015. január 20.

Az év első hónapja sokféle esettanulmányt hoz, de amíg inkább tervezünk, mintsem blogolunk, addig jobb csepegtetve adagolni a szérumot. Következzék egy minapi megkeresésből levont érdekesség. Adott egy műemléki épület, aminek a felújítása elméletileg a kert rekonstrukciójával is jár, az egészre vonatkozik a közbeszerzési kiírás. A kiírás igyekszik igen szigorú lenni, hiszen őt valaki kiírta azzal a szándékkal, hogy a szakmai elvek itt aztán érvényesüljenek. (A szövegezővel tudatták talán, hogy ez fontos. Legalább a kiírásban.)

Ezért szerepel a kiírásban, hogy a fővállalkozónak kell rendelkeznie így vagy úgy

legalább 1 fő okleveles tájépítészmérnök vagy okleveles tájépítész és kertművész végzettséggel, és a végzettség megszerzésétől számítva, műemlékvédelem területen szerzett legalább 3 év történeti kert szakterületen végzett szakirányú tevékenységgel (szakmai tapasztalattal) rendelkező szakemberrel.

Úgy bizony. Ez így a kikötés része a kivitelezéshez, a kert építéséhez. (Amennyiben a kertrekonstrukció megalapozása, a kerttervezés járt volna ilyen követelménnyel, lehetett volna értelmes egymásra találás, mivel ha a kiinduláskor kérnek lényegi szakmai garanciát - a KertIkon részéről éppen állt és áll is a kellő szakértelem és referenciák sora.)

Ez a kert azonban ugyan még a közbeszerzésen innen, de már az Óperencián túl van. Papíron meg van tervezve. Ám a közbeszerzési kiírás ismeretében még inkább meglepő, hogy a kertépítészeti terveknél egy szál releváns szakember, azaz tájépítész nincs feltüntetve: a szakági terveknél (a kerttervek esetében) valamit, valahogy építész kollégák raktak össze. Vagy építész kollégákkal rakattak össze - ami a végeredményt illetően szintén nem a kedvező irányt sejteti.

Kerti bútorok történeti kertben - kőasztal és kőzsámolyok

Miért gondolja bárki, hogy a kertépítésnél lehet garantálni valami olyat, amit igazából a kert tervezésénél, a valódi kezdetekkor lehet? Kerttörténeti kutatásra, kertművészeti szakértésre, kertépítészeti elvekre és gyakorlati szaktudásra építkezve - amelyek benne foglaltatnak egy ilyen történeti kert terveiben (mert jó esetben a felsoroltakat lelkiismeretesen bele is dolgozzák). Tudniillik ezért készítünk terveket. S nem csak a kertépítész, tájépítész szakma. Hiába megy ki egy "kertművész" kolléga bármilyen kertépítő cég keze alá sertepertélni már a kertépítés munkálataiban, miután egy olyan tervet engedélyeztek hatóságilag (azaz ezt kell/lehet megvalósítani), aminek sok köze nincs a műemléki környezet és történeti kert tervezés szakmai kritériumaihoz és metodikájához. Sajnos.

Kerti lépcső és kavicsburkolat történeti kertben

Jelen történeti kert újabb története a félreértés, a hozzá nem értés minősített esete. Persze az is, hogy a megkereső építőipari cég munkatársa sem tudja a különbséget egy kertépítő által végzett kertépítés és a kertépítész fogalma között. Nevezetesen, hogy az egyik épít, a másik előirányozza, mit építsen. Nem véletlenül nem cserélnek helyet. Nem felcserélhetők, mindenki a maga terén és a kellő időben kell, hogy szerephez jusson. Különben a végén elmarad a taps. Ami a mítoszok sorsa.