Kertigráfia: Toscana jellegzetes vidéke és híres kertjei, pünkösdi tanulmányút 2012.

A nevezetes történeti kertek látogatása mellett ezen a tanulmányúton kiemelt cél volt a jellegzetes toszkán táj tavaszi aspektusban, zsenge állapotban történő szemléje.

2012. május 23-27.

A sajátos megjelenésű vidék tájegységet speciális ismertető jegyekkel felöltöztető növényalkotó ill. tájhasználati formáit közelebbről is megtekintettem, érdemes volt vizsgálat alá vetni, hogy e sűrűn látogatott és fotózott helyszínek védelmét, fenntartását miként biztosítják. A tájvédelmi és tájgazdálkodási szempontok gyakorlati érvényesülése különösen izgalmas és érdekfeszítő világhírű táji helyszíneken.

Ciprus ültetvény Buonconvento és San Quírico d'Orcia között

Ciprusültetvény Buonconvento és San Quírico d'Orcia között

A világ talán leggyakrabban fényképezett ciprus ültetvényének védelmét ’recinto elettrico’, azaz elektromos kerítés (született villanypásztor) segítségével oldják meg. Eleve eléggé be kellett caplatni a gabonaföld közepére, hogy közelről szemügyre vegyem a ciprusokat.

A ciprusültetvény elektromos kerítéseA kerítés persze hamarabb megcsípett (picit), mert óvatlanul hozzáértem, a figyelmeztető táblácska pedig igen diszkréten, s oldalt bújt el. Azért jó megoldás a ciprusok védelmére: távolról nem látszik, nem rontja a táji összképet; közelről is inkább filigrán a tákolmány. Magas termetűek persze átollózhatják, ha nagyon akarják, de az a gyanúm, hogy ez a szabály- illetve kerítésáthágás errefelé nem szokás.

Cappella della Madonna di Vitaleta San Quírico d'Orcia és Pienza között

Cappella della Madonna di Vitaleta San Quírico d'Orcia és Pienza között

A Val d'Orcia vidékének ikonikus kápolnája az elhelyezkedéséből adódóan kedvező látványból tárul fel a San Quírico d'Orcia és Pienza közötti útszakaszon, viszont fő közlekedési irányból nem megközelíthető és magántulajdonban van, így szerencsésen "megmenekül" a turistaostromtól. Az épület késő-reneszánszból való, először egy 1590-i dokumentum említi, 1884-ben történt külső-belső átalakítása (Giuseppe Partini építész), de korhű szempontok figyelembe vételével. Jelenleg az UNESCO védelme alatt áll.

San Quírico d'Orcia, Horti Leonini

San Quírico d'Orcia, Horti Leonini

San Quírico d'Orcia településen belül található ez a közkert, mely XVI. századi múlttal bír. A kert a terület egykori tulajdonosáról kapta a nevét, aki az 1560-70-es években kezdte építeni, a város itt húzódó falainak felújítását követően. Leoni rajongva szerette e kertet, és kis kerti házat is építtetett, hogy itt lakhasson. A főbejárat nyírt ilexsoron vezet az elnyújtott rombusz alakú kertbe. A híres csillag parterre jórészt eredeti formájában mutatkozik ma is. A rózsakert (Il Giardino Delle Rose) egy alsóbb kerti szinten helyezkedik el.

Pienza, Giardino di Palazzo Piccolomini

Giardino di Palazzo Piccolomini - kilátás a Val d'Orcia vidékére

Pienza, Giardino di Palazzo PiccolominiA Palazzo Piccolomini XV. századi történetű függőkert Pienza bástyaszerű magaslatán feltöltéssel kialakított, falakkal határolt. A száz éve eredeti formában rekonstruálták. A tengelyekbe eső fali ablakok akkoriban innovatív kertkoncepciót tükröztek, a pazar kilátás a Val d'Orcia vidékére nyílik. Burjánzó zöld a falak előtt, belül négyes osztású kert: fegyelmezett kúpos formafák, kettős buxus szegélyű rózsaágyak.

Montalcino, teraszkultúrák

Monatlcino, teraszok

Montalcino teraszokra épült város. A városi kertek is jellemzően teraszos kialakításúak. Az extenzív és intenzív területek különböző növénykultúrák számára biztosítanak helyet. A városi díszkertek között bemutató kertek, illetve oktatási céllal is fenntartott kertek is vannak. Egy városi kötött program során egy olyan kertet is tanulmányoztam, amelyet a helybéli iskolások gondoznak (!), s a főbb tájbaillő kultúr- és dísznövény fajok arborétumi, s mindeközben rekreációs pihenőkert közegben tanulmányozhatóak.

Villa Cetinale

Villa Cetinale a Romitorio felől

Sienától délkeletre, Rosia felé, Sovicille és Ancaiano után található e pompázatos barokk kert, nagyon szépen fenn is tartják. Tágas a kert, óriási a hozzá tartozó birtok (sík és hegyvidéki, tölgyerdős területekkel), de az egyes kertrészek jól kivehetők fentről, a Romitorio (remetelak) felől. Ennek a dombra felvezető lépcsősora kb. 200 lépcsőfokból áll, épp, ahogy 300 éve épült tömbkövekből. Carlo Fontana (Bernini egy tanítványa) tervei alapján épült. A kert egyik fő jellegzetessége a főtengelyt kísérő impozáns ciprus fasor. Szentek és mitológiai alakok szobraival gazdagon díszített a mértani kert.

Villa Cetinale, bejárati sétány és mértani kert

Az oldalkertekben nyírt örökzöldek ágyásai, számtalan virágoskert, lugasok találhatók. Az alsóbbrendű sétányok gondozott formanövények között vezetnek. A villa hotelként működik, de figyelemre méltó, hogy az eredeti jelleget és a régmúltban rendezett terepviszonyokat ezzel együtt megőrizték, ami látható pl. a díszmedence és a napozóteraszok kialakításánál. Jó példa a történeti helyek megőrzését támogató jelen idejű s igényű kerthasznosításra.

Toiano, Palazzaccio

Ponte Allo Spino vidéke, pínea fasor

A toszkán táj jellemző gazdasági hasznosítási ágait megfigyelve Ez az ősi vár nevét Jano istenségről nyerte, egykor kultikus hely volt, a régmúltban etruszk település, a középkorban épült itt a sienai városállamhoz tartozó vár. A Sovicille településtől keletre eső lejtők egyik erőd jellegű emléke. A lejtőkön a föld igen termékeny és régóta megművelt, főleg szőlőt termesztenek. A táj csodás: egymást követő festői parasztházak, villák, tornyok, kőépületek és eleven táji színek, a lejtőkkel szabdalt hegyen az épületcsoportokon vibrál a fény.

Toiano, Palazzaccio - szőlős kert

A Palazzaccio vár hatalmas komplexum, amely két épületblokkból áll, a látványt a magas romos, négyszögletes kő torony uralja, de mellette vannak a vele egykorú alacsonyabb épületek. Az erőd az utóbbi évekig lakott volt, jelenleg biztonsági okokból elhagyatott, mivel a tetőszerkezetek nem biztonságosak, rossz állapotban vannak a gerendák és héjalás egyaránt. Jóllehet nincs messze Sienától (jegyzékbe vett történelmi, kulturális és táj érték), helyi szinten források hiányában mégsem sikerült a műemlékvédelmi szempontoknak gyakorlati érvényt szerezni. A szőlőbirtok hagyományos művelése és a tájgazdálkodás mindazonáltal most is zajlik.

Poggiarello di Toiano, szőlős kert és ciprus fasor

A szomszédságban található Poggiarello Toiano, mely középkori vár. A magántulajdonban lévő birtok jellegzetes terra rossa talaján módszeresen történik a szőlőgazdálkodás és a gabonatermesztés számára is vannak fenntartott területek, melyek boronált állapotban és eső után különösen látványosak.
Poggiarello di Toiano, terra rossa eső után

Szemlátomást a tulajdonviszonyok és a műemlékek fenntarthatósági szintje nagyban meghatározza, hogy a jellegzetes táji formák mennyire tarthatók a hagyományőrző jelleg tovább vitelével is elevenen.

Pipacsos táj Toszkánában

A tanulmányútról természetesen számos további kép készült, azaz itt megtekinthető a válogatott pünkösdi galéria.