“Van kertész?” – kérdezte az építési engedélyezési terveket készítő építész. “Van” – válaszolta magától értetődően a megrendelő. Mégis ezzel kezdődtek a bonyodalmak, melyek a hatósági tervbeadásra tetőztek és a “de hát, én nem úgy értettem” idevágó esetétől vezetett a tervi hiánypótlás, az építkezésbeli időkiesés, valamint egy tanulság ismételt realizálásához is.

2015. április 13.

A napokban a fák lombfakadásával egy időben bomlott ki az egyébként mókás emlékeket is felelevenítő történet, amely remélhetően sokak hasznára is válik: akik építkezés előtt állnak, pontosabban építési engedély megadására várnak. Mert vannak esetek, amikor az építési engedélyezési eljárás során kertépítészeti terv is kötelező.

Építési engedélyezési eljárás és kertépítészeti terv

Egy építési engedélyezési eljárás során az építési engedély elnyerését ki segíti: kertépítész tervező, egyszerű kerttervező vagy kertész? – Szakmán kívül és tapasztalatok nélkül ebben van széles körben kavarodás.

Az építész kollégák gyakorlatában általánosan a mai napig “kertész” néven szerepel az a szakági tervező, aki például építési engedélyezési tervek kidolgozása során a kertépítészeti terv elkészítéséért felelős, illetve annak elkészítésére jogosult – ha olyan a kötelezettség, illetve az előírások, hogy szükséges kertépítészeti terv is az adott telken, területen tervezett építéshez, beavatkozáshoz. (Egy rövid összefoglaló cikkben olvasható: milyen kertépítészeti tervek vannak, s miben áll a kertépítészeti engedélyezési terv sajátossága.)

Az építész szófordulatokban a kertész tehát nem a közfelfogású kertész ember metszőollóval, ásóval stb. kellékekkel felszerelve – de a teljes képhez jó tudni: a rokon szakterületek képviselői is adják a lovat a helytelen szájhagyomány elharapózásához.

“Kertész, lecsós vagy parkász?”

Anno a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem újdonsült hallgatójaként találkozhattam a szakmai becenevek felhozatalával. Megjelentünk egy össznépi egyetemi rendezvényen, s nekünk szegezték a kérdést: “Kik vagytok? Kertészek, lecsósok vagy parkászok?” Megszeppent válaszunkban biztosítottuk a szervezőt, miszerint tájépítészmérnök hallgatók volnánk. “Parkászok!” – szólt az éleslátó, majd a Tájépítészeti Kar számára kijelölt sorok felé mutatott.

Gyorsan behoztuk a lemaradásunkat, hogy a “kertészek” a kertészmérnököket jelöli, a “lecsósok” pedig az élelmiszeripari karosok fedőneve az akkori nagy egyetemi házon belül. Hasonló helyzet ez ahhoz, amikor egy családi becenév oly távol esik a köznapitól, hogy nehéz összerakni, hogy a két név egy személyt takar. S akkor baráti kézből további verziók állhatnak elő: például, akik tréfából tisztes átkeresztelők, és még sokan mások.

Kerttervezés értelmező szótár építtetők számára

Visszakanyarodva a kerttervezés és az építési engedélyezési eljárás minapi kérdésköréhez: mit érdemes tudni azoknak, akik építési engedély megszerzése (és építés) előtt állnak? Az aktuális tanulság így, a tájépítész szakmát érintő szóhasználat kapcsán adja magát. Lássuk sorjában:

 1. A kertépítész – nem kertész.
 2. Még kevésbé nem kertész – az építész kamarai tag, tervezői jogosultsággal bíró táj- és kertépítész.
 3. A tájépítész (mérnök), aki (az épp aktuális munkája során) kerti léptékben dolgozik – az kertépítész (mérnök).
 4. A táj- és kertépítészmérnök – nem kertészmérnök. (Más a képesítésük, a feladatkörük, jogosultságaik.)
 5. A kertészmérnök – sem kertész. (Más a képesítésük és a feladatkörük.)

Ezzel hozzávetőleg körbe is értünk. Az elnevezések kavalkádját korábban más megvilágításban is érintettük: a ki kicsoda kérdése olvasható a KertIkon tájépítész iroda oldalon.

Miért okoz gondot építési engedélyezési ügy és kerttervezés kapcsán a fentebb vázolt fogalomzavar?

 • előrelépés nincs a feltételek megléte, a szükségek betöltése nélkül – az építési engedélyezés sem kivétel
 • problémamegoldásban alapvető, hogy tudjuk, ki képes ill. hivatott azt megoldani – mi és ki kell az építési engedély megszerzéséhez
 • tudni kell, hogy hol és hogy találjuk a segítséget – jelen esetben: ha kerttervezés is szükséges építési engedélyezési eljárás folyamatában

Csak az tudja, aki átment már hasonló procedúrán, hogy mit is spórol meg egy építtető, aki időben utánanéz, illetve kellő információhoz jut, hogy az építés előkészítésében, az építési engedélyezési eljárás során milyen szakmai segítségre van szüksége, és ezt ki tudja neki szolgáltatni.

A bevezető történetben megkésve tisztázódott, hogy a kertész nem “kertész”, azaz az építési engedélyezési tervek tervezett beadási idejében nem készült a helyi építési szabályzatban előírt  kertépítészeti terv. Az eljáró hatóság így hiánypótlást volt kénytelen elrendelni, az építtető nem kezdhette az eltervezett időben az építést.

Hirtelen és nem kedvező körülmények között vonódott be kerttervező részről a KertIkon, szerencsésen alakult azután az ügymenet, de mind az építtető, mind az építész kihagy(hat)ta volna a kitérőt, amennyiben már a feladat elején kerttervező, pontosabban kertépítész segít.

A szóban forgó telek eleve olyan építési övezetbe esett, ahol kötelező az építési engedélyhez kertépítészeti terv, az adottságok (a lejtős terep és az idős fás állomány) pedig a beadandó munkarészeket már előre körvonalazta; annál is inkább, mivel a bontásokkal és átépítésekkel összefüggően fakivágás illetve fapótlás, valamint jelentősebb tereprendezés, új terepépítmények és burkolatok szükségesek majd a kellő kerthasználatot biztosító kertépítés során – az építéshatóságok mindezt kérik tervekben dokumentálni tájépítész, kertépítész tervező részről.

Tájépítész, kertépítész tervezési jogosultság fokozatok

Egy tájépítész vagy kertépítész szakember olyan személy, aki nem csupán kerttervező tevékenységet folytat, hanem ezt egyetemi képzés és diploma után végzi. De itt folytatódik a kérdés, hogy milyen feladatokban vállalhat szerepet, azaz mit tervezhet – ehhez kell építész kamarai tagságot megszerezni. Amit természetesen nem alanyi jogon adnak, hanem igazolt gyakorlat, szaktudás, vizsgák, továbbképzések révén. Nézzük a fokozatokat, ha már valaki okleveles tájépítész:

 1. nincs kamarai tervezői jogosultsága (így építési engedélyezési terv készítésben felelős kerttervező nem lehet)
 2. korlátozott tervezői jogosultsága van (már építész kamarai tag, építési engedélyezési terv készítésben volumentől függően felelős kerttervező lehet, de nagyobb vagy összetettebb esetekben nem)
 3. teljes körű tervezői jogosultság birtokában építész kamarai tag

A KertIkon esetében például az utóbbi, a teljes körű tervezői jogosultság áll fenn, azaz táj- és kertépítészet szakterületen minden feladatban szerepet vállalhat, építési engedélyezés kapcsán bármely kertépítészeti terv készítésében a jogszabályokban előírtaknak megfelelően – a kertépítészeti engedélyezési terv készítés szolgáltatásunk egyik típusfeladata.

Alapvetően örülünk, ha egy kertszépítés, kertépítés tervi alapjainak a megalkotásával segíthetünk, s ha emellett időben vonódunk be, az – rendszeres tapasztalatunk szerint – mindenki számára hasznos ügymenettel is jár.

Miért hasznos kertépítész bevonása az építési engedélyezés előkészítésének kezdetétől?

Általában az előirányzott kertrendezés, kertépítés kapcsán adódik a szakértő kertépítész segítség hosszú távú előnye, de ha építési engedély szükséges, akkor kezdettől szerencsés kertépítész tervező bevonása: akár az építtető, akár a generáltervező, koordinátor szerepet is vállaló építész teszi ezt, mivel így:

 • nem csúszik az építési engedély, nincs időveszteség
 • nem kell az építési hatóságtól elrendelt hiánypótlás plusz köreit róni
 • egyidejűleg merülnek fel az építészeti és kertépítészeti és további szakági kérdések
 • ezáltal összefésült megoldások születnek
 • ezek manifesztálódni tudnak majd a megalapozott és jól sikerült építésben, kertépítésben

Mindez elsősorban a megrendelő érdeke. Persze a kevesebb galiba az építész, valamint kertépítész tervező oldalán is gördülékenyebb munkavégzést jelent. Az pedig valódi élmény, ahogyan munkák közben az együttműködő felek egymás nyelvét is elsajátítják, s közös egyetértésben, megértésben haladunk egy új megalkotásában. Mintha valami jóval Bábel előtti idő köszöntene be.

Ossza meg másokkal is!

logo-ikon

Bemutatkozunk

A KertIkon hivatása: hasznos és szép kertek tervezése, közterületek és a táji környezet jó alakítása - kerttervezés, tájépítészet teljes körű jogosultsággal.

A munkák során öröm és kiváltság, hogy igényes megbízókkal, hosszú távban gondolkodó fejlesztőkkel és korrekt szakemberekkel alkothatunk.

Tervezési árajánlat

Kerttervezési, tájépítészeti tervezési feladatra szívesen adunk árajánlatot!

Töltse ki árajánlatkérő űrlapunkat, hogy megadhassuk a megoldandó feladathoz szabott egyedi árat!

Elérhetőségek

KertIkon Kft.

5100 Jászberény, Pajtás u. 7.

Copyright 2009 - 2019. kerttervezes-tajepitesz.hu ©  Minden jog fenntartva!