Mezőhegyes, Nemzeti ménesbirtok és tangazdaság - tehenészeti telep rekonstrukció, környezetalakítás

Mezőhegyes, Nemzeti ménesbirtok és tangazdaság tehenészeti telep rekonstrukció környezetalakítási terve – tájépítészeti koncepcióterv
Mezőhegyes, Landscape Architecture Plan of a Dairy Farm Reconstruction - Concept Design
2016.

Tájépítész tervező: Kiss Tünde
Látványterv: Kerezsi László, Kerezsi Enikő
Építész tervező: Paronai István

Részletek a 'Tájépítészeti koncepció leírása' munkarészből:

A tervezési terület elhelyezkedése

A tervezési terület tehenészeti telep rekonstrukcióval érintett részeit jelenti szűkebb értelemben, környezetalakítási koncepciót erre vonatkozóan dolgozhattunk ki, ám a terület funkcionális egysége és hosszútávú fejlesztési érdekek szem előtt tartása miatt a teljes kiterjedésében igyekeztünk megközelíteni. (...)

Kertkialakítási koncepció

A rekonstrukcióval egyidejűleg a telep érintett zöldterületeinek fejlesztése is hangsúlyt kap. Ennek nyomán történik a meglévő növényzet cseréje, új fasorok, facsoportok, szoliterfák, tájbaillő örökzöldek, cserjefoltok, sövénysávok, alacsony jelzősövények, szoliter cserjék és díszágyások kiültetése a tervek szerint. (...)

Növényalkalmazás, fatelepítés fajválasztás

A növénykiültetés során honos, valamint tájba illő növényeket, a tájegység éghajlati körülményeit tűrő és az itteni termőhelyi viszonyokat kedvelő fajokat javaslunk, esetenként az alapfaj faiskolákban előforduló, illetve forgalomban lévő változatát. (...)