Éjnek idején összeverődnek, elszánt tekintetükben megvillan a fény, aztán ingujjukat kíméletlenül feltűrik, hirtelen mind egy-egy ásónak tűnő tárgyat ragadnak meg keményen, még egy utolsó pillantást vetnek egymásra, összebólintanak, és vadul egymásnak…, szóval vadul, egymásnak háttal ásni kezdenek. Ők az illegális talajzöldítők, ádáz tevékenységük a legteljesebb mértékben kimeríti a közhasznúság fogalmát: a cél a közterületek felvirágoztatása.

Kiss Tünde

Az első modern gerillakertészkedésnek mondható megmozdulás során egy New York-i elhanyagolt telket alakítottak kertté, amelyet ma is önkéntesek gondoznak. A gerillakertészet – s annak civil művelői – azonban elsősorban nem a senki földjét, hanem különböző nyilvános helyeket, közterületeket vesz célba, hogy hivatalos engedély nélkül növényeket ültessen el A zöld gerillamozgalom legismertebb alakja a brit Richard Reynolds, aki blogjával, a témában írt könyvével, személyes jelenlétével és útmutatásaival serkenti a nemzetközi gerillakertész-mozgalmakat.

Mára a gerillakertészet globálissá vált: több ezer önkéntes ragad kerti eszközt, hogy a lepukkant urbánus helyek kizöldüljenek. A Guerrilla Gardening csoportnak immár a világ minden táján vannak tagjai, akik a www.onguerrillagardening.com oldalon rendszeresen beszámolnak egymásnak saját projektjeikről. A legtöbb és legnagyobb szabású akciókra a brit fővárosban kerül sor, ezeket előtte-utána fényképekkel dokumentálják. Reynolds májusban fővárosunkban is felbukkant, hogy az önkéntes városszépítőket gyorskiképzésben részesítse, majd az est leszálltakor bajtársaival együtt bevetette magát a lepusztultnak ítélt Ferenciek terén.

Bár a magyar gerillakertészet nem régóta dívik, ám annál nagyobb vehemenciával követeli magának a nemzetközi hírnevet. 2007-ben mindössze négy csoport ültetett három vidéki nagyvárosban, valamint Budapesten, ahol a Margit hidat zöldítették ki.

A gerillakertészek akciójuk során arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy túl sok a betonfelület, és túl kevés a zöldterület, ezért virágok kihelyezésével tüntettek. A fiatal zöldmunkásokat először még illetéktelen közterület-használatért és garázdaságért meg akarták büntetni, amiért a villamososzlopokat felvirágozták.

Végül a fővárosi közterület-fenntartó hatóság elszégyellte magát, s elálltak a büntetéstől. Ez az emlékezetes ültetés történetesen a világ legnagyobb összehangolt gerillakertészeti akciója volt, s a töretlen lelkesedés és példamutatás újabb tagokat toborzott zöldítő soraikba. Tavaly országszerte már 63 csoport ültetett egyetlen éjszakára meghirdetett hadművelet során.

De mi hajtja a városlakókat, hogy felcsapjanak egy zöld gerillakommandóba? Leginkább az illegalitás izgalma és a küzdelem a lakhatóbb, élhetőbb városi környezet kialakításáért – s a nemes balhéval még pályázhatnak is. Az alulról szerveződő akciókat már civil szervezet is támogatja (földdel, palántákkal), bár jórészt a csapatok saját zsebből palántáznak. A gerilla-résztvevők idén is nevezhetnek, a legjobb pályaművek pedig anyagi támogatást nyernek. A Zöld Vadművelet nevű idei, már másfél hónaposra tervezett akció keretében az önkéntes zöldgerillák kitakarítják a környezetüket és akár meghökkentő helyekre is növényeket ültetnek, dokumentálják az ültetés előtti és az ültetés utáni állapotot, ennek feltöltése lesz maga a pályamű.

A csapatok legkülönfélébb név alatt vállalják a cselekményeket, a kivitelezett gerillaakciók fedőnevei pedig a zöldkommandós csoport saját üzenetét vagy követelését hirdeti (Fájdalommentes Beültetés; Öntözésre Ösztönzés; „Kutyakakit cserélek virágra”; Zöld metrót!) Az akciók egyaránt utolérik a köztereket, utcákat, hipermarketek parkolóját, közlekedési szigeteket; bármit, ami sivárságával kiváltja az „áss, ültess, gyarapíts”-csatakiáltásukat, majd az ásók és kapák kicsorbulásáig küzdenek a betonmentes környezetért.

A zöldmunka úgy zajlik, ahogyan az a Nagy gerillakertészeti szabálykönyvben meg van írva. Az akció nem okozhat közkárt, a növények legyenek ellenállók, s a munka végeztével a gondozást is fel kell vállalni. És persze mindez szigorúan engedély nélkül történjen, hiszen a papírmunka merő időhúzás. Az éjszaka során a kis csapat a felesleges faggatózásokat minimalizálva serénykedik, ráadásul így izgalmasabb is.

De hiába az éj leple, a zöldgerillák ténykedését a forgalmasabb közterületeken a köz leplezetlen figyelemmel kíséri: a buszmegállóban várakozók (értetlenkednek, dicsérnek, tanácsaikkal látják el a dolgozókat), hajléktalanok (értetlenkednek, latolgatják, másnap mennyiért lehet a növényeket pénzzé tenni), a rend őrei (értetlenkednek, jogszabályokat ismertetnek, további kellemes munkát és szép estét kívánnak). A gerillakertészek természetesen nem helyettesíthetik a városi kertépítészeti fejlesztéseket, nem az önkormányzatok munkáját akarják elvégezni és nem is a Virágos Magyarországért Mozgalom riválisai, hiszen csak kis területeken ültetnek növényeket, s zömmel csak virágokat.

A cél inkább a tevőleges tüntetés és figyelemfelkeltés:

„ha elmennek mellettük az emberek, gondolkozzanak el azon, hogy óvni kell a környezetüket, sőt érdemes tenni azért, hogy jobban érezzék magukat a lakóhelyükön”

– mondta egy szervező.

„Rám is átragadt a vadművelés öröme és elmúlt a fásultság”

– vallja be a sikeres akció után egy buzgó gerillakertésszé átvedlett közember, akit irodai állása egyébként nem determinált éppen efféle éjszakai murira.

„Büszke vagyok, hogy ebben a kezdeményezésben részt vállalhattam, tudom, hogy a világot ezzel nem tudtuk megváltani, de sok kicsi sokra megy! Még ha a pályázaton nem is leszünk nyerők, már nyertem egy nagyon jó estét, mikor véghez vittük az akciót”

– állítja egy másik gerilla. A szorgos munkának már csak vandálok, a közöny és a városi életkörülmények próbáját kell kiállnia.

Megjelent rövidített tartalommal a Hetek Közéleti Hetilapban: „Gerillakertészet” címmel a 2009. 06. 12. (XIII/24) számban, az Életmód rovat oldalán.

Ossza meg másokkal is!

logo-ikon

Bemutatkozunk

A KertIkon hivatása: hasznos és szép kertek tervezése, közterületek és a táji környezet jó alakítása - kerttervezés, tájépítészet teljes körű jogosultsággal.

A munkák során öröm és kiváltság, hogy igényes megbízókkal, hosszú távban gondolkodó fejlesztőkkel és korrekt szakemberekkel alkothatunk.

Tervezési árajánlat

Kerttervezési, tájépítészeti tervezési feladatra szívesen adunk árajánlatot!

Töltse ki árajánlatkérő űrlapunkat, hogy megadhassuk a megoldandó feladathoz szabott egyedi árat!

Elérhetőségek

KertIkon Kft.

5100 Jászberény, Pajtás u. 7.

Copyright 2009 - 2020. kerttervezes-tajepitesz.hu ©  Minden jog fenntartva!