Ámbár a kertbarátok váltig állítják: a kert minden évszakban felüdíti az embert, talán soha olyan áthatóan, mint nyáron, amikor a zöld pázsit és a dús lombok feledtetik velünk a kánikulát, kerti virágaink többsége pompázik és illatozik, s ráadásként – ha szorgos munkával megalapoztuk – most elégedetten élvezhetjük kertünk gyümölcseit.

Kiss Tünde

Vannak, akik vesződségnek tartják, hogy kertjükben, ahol elsősorban pihenni szeretnének, haszonkerti növényeket gondozzanak. Pedig összehasonlíthatatlanul más élmény a saját termésből kínálni a család apraját-nagyját, mint akár a legkívánatosabb kapható portékából. S ha a kertészkedés közben el is fáradnánk, vigasztaljon bennünket a tudat, hogy nem akármilyen tevékenység hagyományát öregbítjük.

A gyümölcstermesztés, különösen a nemesítés tevékenysége a régi korokban uralkodók kiváltsága volt, nekik nyílt lehetőségük messzi tájak gyümölcsfajtáival „feljavítani” az országukban megkedvelt és bevált gyümölcsállományt. Amikor a bölcsességéről híres idős Salamon király számot vetett életművével, kiemeli, milyen alapossággal alakított ki olyan díszkerteket, ahol „mindenféle gyümölcstermő fákat” ültetett és gondozott.

A gyümölcsfák eredetileg úgy kerültek be a kertbe, hogy az erdő ízletes és bő termésű fáit kiemelt gondozásban részesítették, majd később szaporították. Ez a gyümölcsbokrokra is érvényes, s mivel megjelenésük nem elütő a díszcserjékétől, alkalmazásuk sokrétű. A vadon is termő gyümölcsbokrok, mint a som, csipkebogyó, kökény kertünkben az erdei hangulatot erősíthetik. Ezeket nagyobb foltokban a háttérbe, vagy – szeder esetén – kerítés mellé ültessük. A nemesebb fajtákat, a ribizlit, a jostát, a köszmétét sem kell feltétlenül a parasztkertekben megszokott szabályos rendben ültetni, egymással és a többi cserjével vegyes, laza csoportok alakíthatók ki. Így megőrizzük a kertben történő bóklászás alkalmával a csemegézés mesterkéletlen érzését. Sövényszerűen érdemes viszont a málnát nevelni. A szamócát cserjék alá, vegyes virágágyakba, vagy külön szamócaágyba palántázhatjuk, ahol társnövényként néhány gyógy-, ill. zöldségnövény is helyet kaphat.

A gyümölcsfa érdemeit hosszan sorolhatnánk; virágjával díszít, árnyékával kényezteti a kertben megpihenni vágyót, az örökmozgó gyerekek kiaknázzák lombja között kalandos játékok sorát. A nyáron élvezhető termését a téli nyugalom idejére is biztosíthatjuk befőzéssel. A díszkert teljes jogú tagjai a cseresznye, a meggy, a birs, a naspolya, a mandula, valamint a szilva. Ezek a fák nem igényelnek különösebb metszést, így koronájuk megtartja természetes formáját. Rendszeres metszés és permetezés szükséges az őszibarack (és nektarin), az alma- és a körtefák esetében. Minél több kezelést igényel egy fa, annál távolabb ültessük az épülettől, pihenő- vagy játszóhelyektől.

Hűs árnyékot adó fa a szilva, a körte, az alma és a kajszi. Ezeket érdemes nagyobb gyepfelületbe, egymástól kellő távolságban telepíteni, hogy fejlődésükhöz és gondozásukhoz elegendő tér álljon rendelkezésre. A diófa mély árnyékot ad ugyan, ám alatta még a gyep sem lesz hosszú életű. Ezért ha gyümölcséről nem akarunk lemondani, a telken kívül, utcai sorfaként ültethetjük.

A kisebb termetűre növő fák, ill. bokorfák kerülhetnek az épület és a kerítés közelébe, mint a mogyoró, a naspolya, a birs, a mandula, továbbá déli, meleg fekvésben a füge. Ritkábban találkozhatunk a főként alma- és körtefákból kialakított kordonokkal és alakfákkal; valamint a magas törzsre nevelt bogyós gyümölcsbokrokkal. Ezek telepítése a különlegességeket kedvelőknek, a kicsiny kerttel rendelkezőknek, valamint kerítés mentén javasolt.

Akik ódzkodnak kertjük vegyszeres kezelésétől, a permetezést és metszést nem igénylő és az idők próbáját kiálló régi gyümölcsfajtákat részesíthetik előnyben. Legegyszerűbb a lakóhelyünk közelében fellelhető faiskolát, kertészeti árudát felkeresni, ahol többnyire a helyi viszonyokat leginkább álló, hagyományos gyümölcsfajták is megtalálhatóak.

Figyeljünk oda, hogy tikkasztó időszakokban a finom, lédús gyümölcsök érlelésére összpontosító fáink kapjanak vízutánpótlást. Az öntözést az esti vagy kora reggeli órákra időzítsük; ez kertünk egészére is vonatkozik. Gazdag termés esetén szükség lehet kényszerű metszésre. Ha el akarjuk kerülni a gyümölcsök alatt roskadozó ágak törését és eltávolítását, célszerű aládúcolni, főleg a fiatal fákat.

S ha a várva várt gyümölcsszüret végeztével kosaraink már megteltek zamatos gyümölccsel, ügyeljünk arra, hogy a hibás és beteg darabokat is eltávolítsuk. Így a következő esztendőben még több egészséges gyümölcsöt remélhetünk.

Megjelent a Gerendaházak Magazinban „Kertünk gyümölcsei” címmel a 2003. júliusi számban a Fű-fa-virág rovat oldalán.

Ossza meg másokkal is!

logo-ikon

Bemutatkozunk

A KertIkon hivatása: hasznos és szép kertek tervezése, közterületek és a táji környezet jó alakítása - kerttervezés, tájépítészet teljes körű jogosultsággal.

A munkák során öröm és kiváltság, hogy igényes megbízókkal, hosszú távban gondolkodó fejlesztőkkel és korrekt szakemberekkel alkothatunk.

Tervezési árajánlat

Kerttervezési, tájépítészeti tervezési feladatra szívesen adunk árajánlatot!

Töltse ki árajánlatkérő űrlapunkat, hogy megadhassuk a megoldandó feladathoz szabott egyedi árat!

Elérhetőségek

KertIkon Kft.

5100 Jászberény, Pajtás u. 7.

Copyright 2009 - 2024. kerttervezes-tajepitesz.hu ©  Minden jog fenntartva!