Nagyságtól függetlenül a gyepfelület képe meghatározó a kert ápoltságának megítélésében. A gondozott gyep zöldjén kellemesen megpihen szemlélődő tekintete, kellő alapot nyújt a kert térben kibontakozó látványának befogadásához. És kétségtelenül itt tartózkodunk legtöbbet, ki játék közben, ki heverészve, vagy csak sétálgatás ürügyén, élvezve talpunk alatt egy zöld szőnyeg simogatását.

Kiss Tünde

A kertkultúrában vitatott, mikor is jelent meg a mai felfogásunk szerinti gyep. Kezdetleges formában a gyepekkel kapcsolatos munkafolyamatok – mint a gyomtalanítás, a talaj előkészítés, a gyeptéglázás stb. – mind köthetőek valamely korai kerttípushoz. A középkorban kedvelt virágos mező képét nyújtotta a fűfélék mellett kankalinok, szegfüvek, meténgek és más alacsony virágos növények alkotta együttes, amely a mai fogalmaink szerint a virágos gyepek közé tartozik.

A várkertek korabeli játékaihoz alapot nyújtó felület a sportgyep előfutárának tekinthető, s más kialakítást igényelt, mint a díszudvarok, illetve a kolostorkertek díszgyep jellegű füves részei. Nemsokára az alacsonyra nyírt pázsit vált követendő példává és a kert egyik fő díszévé, ettől kezdve a rendszeres kaszálás és hengerezés is megkerülhetetlen lett. A fenntartási munkákat azóta a fűnyíró gép és más találmányok, újítások segítik, de továbbra is a kerttulajdonos következetes gondozása szükséges a sokak által kívánatos tartott gyepfelület eléréséhez. Ha gyepekről van szó, nem elégséges az év során néhanapján fellelkesülni, főleg, ha szemeink előtt az angol pázsit képe lebeg.

A kert adottságait figyelembe véve mindenki kialakíthatja az igényeinek és ízlésének leginkább megfelelő gyepet. A gyepfelület használtságától, terheltségétől függően különféle gyepeket létesíthetünk. A sportos, játékos tevékenységek alapja a speciális „sport” fűmagkeverékből kialakított sportgyep, amely fokozott igénybevételt visel el, s ehhez mérten körülményes talaj előkészítést és ápolást igényel. A házikertekben általános pázsit rendszeresen ápolt, öntözött, hetente egyszer nyírt díszgyep, amely finomlevelű fűfélékből áll, s rövidre nyírt. De emellett elterjedtek a kerti gyepek különböző típusai. A gyep igénytelenebb, durvább füvekből áll össze laza felületté, míg a virágos kerti gyepek hagymás vagy vadvirágos növényekkel gazdagodva teremtenek színes, zöldellő felületet, egyfajta természetes mező képét megidézve.

Újszerűnek tűnik, pedig a fentiek ismeretében bőven volt példa az idők során, amikor a talajtakaró szintet nem, vagy csak részben alkotják fűfélék. Angliában nagy népszerűséget vívott ki magának a keskenylevelű kakukkfűből, valamint római kamillából álló színes és illatos gyep. Ezekkel az előnyökkel bír a hazai vadvirágos gyep is, őshonos és délvidékről származó fajok társításával, mint a cickafark, harangláb, herefélék, kankalinok, szegfüvek, harangvirágok, veronikák stb. Ugyanakkor ne várjuk el az egyenletes, sima felületet; télen pedig a díszértékben fokozott visszaesés tapasztalható. Persze optimális esetben ilyenkor már hótakaró díszlik gyeptakaró helyett. A virágokat laza magszórással, illetve magoncok ritkás kiültetésével „honosíthatjuk” kertünkbe. Ez a fajta gyep nem, vagy csak ritkán igényel nyírást. Ha nem kézi kaszálást végzünk, forgókéses fűnyíró ajánlott, magasabbra, legalább 5 cm-re állított késekkel. Fontos tudni, hogy a virágos gyep – összetételénél fogva – nemcsak megjelenésében természetes, hanem fenntartása során kerülni kell a gyomirtók használatát, hiszen ezek a szerek egyenesen a gyepalkotókat (mint kétszikű növényeket) károsítják.

Virágos gyepet kialakíthatunk hagymás, gumós növényekkel is. Foltokban érdemes a krókusz- a gyöngyike- a nárcisz- a tulipán- a jácinthagymákat kihelyezni a gyepbe, mivel így érvényesülnek virágzáskor, és elhelyezkedésük is jobban számon tartható. Az ültetés novemberig ideális, a már meglevő gyepfelületben. Tavasszal ügyeljünk, hogy az első kaszálás csak a hagymások elvirágzása és levelük visszahúzódása után történjék. Az elkerülés megkönnyítése érdekében megjelölhetjük a foltokat karókkal, zsineggel, a virágok között pedig kézi ollóval nyírhatjuk a füvet, ha zavaró. Az év többi szakában viszont már pázsitunk más részeihez hasonlóan kezelhetjük.

Általában minden kertben vannak területek, ahol kedvezőtlen viszonyok, vagy túlzott árnyékvetés miatt a fűfélék minden erőfeszítésünk ellenére csak sínylődnek, ide érdemes gyeppótlókat telepíteni. Ezek a növények jellemzően az alacsony erdei évelők közé sorolhatóak; meténgek, gyöngyvirág, ibolyák, szagos müge, gólyaorrok, árvacsalánok, májvirágok, ínfű, tüdőfüvek stb. Az árnyéki gyeppótlók többnyire terjedő tövűek és humuszkedvelők, így ritkás ültetés is gyors záródást hozhat, kellő vízellátás és a helyben lehullott lomb biztosításával, esetleg komposzt további adagolásával.

Nem ajánlott keskeny területek, „gyepsávok” létesítése, mivel nehéz a fenntartásuk és megjelenésükben is mesterkéltnek tűnhetnek. Szegélygondozási problémák léphetnek fel a házfal, nagyobb fatörzsek és virágágyak mentén, esetenként át kell gondolni e területeken a burkolat kialakítás, illetőleg a növénytelepítés lehetőségét.

A gyepesítés történhet magvetéssel, gyepszőnyeg, illetve gyeptégla fektetetéssel. E két utóbbit csak igényes házikertbe ajánljuk, mivel viszonylag drága; és kiválasztása, majd kihelyezése szakértelmet követel meg, viszont rövid idő alatt „beállt” gyepet kapunk.

Ha vállaljuk a pázsitfenntartással kapcsolatos – az említett természetközeli gyepekhez képest többlet – feladatok elvégzését, hétről-hétre, itt az idő, hogy belevágjunk! A magvetést magunk is elvégezhetjük, néhány eszköz és ismeret birtokában.

A területet mindenekelőtt a gyomoktól, gyökerektől, törmelékektől kell megtisztítani. A végeredmény annál meggyőzőbb, minél korábban, akár három hónappal a magvetés előtt történik, így később még a gyomirtózásokat is megtakaríthatjuk. A talajfelszín elegyengetésére elsősorban a kertben levő talajt használjuk fel, ügyelve arra, hogy a 15 cm-es termőtalaj vastagság mindenhol adott legyen. Ha szükséges, pótolhatjuk a termőföld hiányt, de csakis ellenőrzött származású, jó minőségű földdel, a gyomos, fertőzött föld minden igyekvésünket hiábavalóvá teheti. Az ásást száraz talajviszonyok mellett érdemes elvégezni. Szükség esetén ekkor történhet a talaj tápanyagutánpótlása, elsősorban az érett szerves trágya javallott (max. 4 kg/m2), ez olcsóbb, mint a komposzt, a műtrágyával ellentétben kiegyenlítettebb hatású, és a talaj szerkezetét is javítja. A talajlazítást végezhetjük rotációs kapával is, de a kézi ásás hatékonyabb. Az ásás után a rögöket taposással, gereblyével, vasvillával törjük szét, hogy a későbbi ülepedésnél ne váljon a felület egyenetlenné. A talaj tömörítését addig kell végezni, míg a lábunk taposásánál nem keletkeznek mélyedések. Mindeközben gereblyézéssel a felső 5-6 cm-es réteg morzsalékosságát biztosítsuk. Magvetés előtt gereblyével, esetleg pallóval simítsuk el a talajfelszínt, amíg apró göröngyök sem mutatkoznak. A fűmagkeverék kiválasztásában döntő, hogy a kertünk milyen talajadottságokkal (mennyire kötött vagy laza a talaj) és fekvéssel (mennyire napos) bír. A magkeverékek csomagolásán többnyire mindezeket a jellemzőket feltüntetik. Érdemesebb ezekre az információkra hagyatkozni, mintsem színpompás képekre vagy jó szándékú ajánlatokra, hiszen gyakran már a szomszédunk kertjében más viszonyok uralkodnak. A gyepesítendő terület hozzávetőleges ismeretében, 1 m2-re 30-40 g fűmagot számítva kapjuk meg a szükséges magmennyiséget.

Gyepvetésre a legalkalmasabb idő az augusztus végi, kora őszi időszak. Ekkor kellőképpen meleg a talaj, a keléshez szükséges nedvességet a várható csapadék mellett a meginduló harmatképződés is szolgáltatja. Ha kifutunk az időből, vethetjük a fűmagot tavasszal is, de számolni kell a nagyobb mértékű gyomosodással, s az alacsonyabb talajhőmérséklet miatt a kelés elhúzódhat, a csíranövények viszont hirtelen felmelegedés esetén kipusztulhatnak. Egy enyhe, szélcsendes napra virradva lássunk neki a magvetéshez. Finoman gereblyézzük meg a talaj felszínét, és kézzel szórva, esetleg gépi magadagoló segítségével juttassuk ki a magvakat, az egyenletes eloszlás érdekében feloszthatjuk a területet és a magmennyiséget is egyenlő adagokra. A gyep tervezett határánál kijjebb és nagyobb sűrűséggel szórjunk, hogy a szegélyeken is egységes kép alakuljon ki. A friss vetést sekélyen, 1-2 cm mélyen, gereblyével ütögetve dolgozzuk be a talajba. Végül a talajszintet mérsékelten tömörítsük, hengerrel, vagy ennek hiányában deszkalappal, hogy a talajszemcsék érintkezzenek az elvetett magvakkal. A csírázás ősszel 10-15, tavasszal 15-20 napot vesz igénybe. Ez időszak alatt – pár napos esőkimaradás esetén is – óvatos, permetező öntözéssel gondoskodjuk vízutánpótlásról, hogy a talaj felső 10-15 cm-es rétege egyenletesen nedves legyen. A fiatal pázsitot szükség esetén finoman lesöpörhetjük leginkább a levelek eltávolítása érdekében, majd könnyű hengerrel tömörítsük vissza. Az első nyírás a fű 8-10 cm magasságánál időszerű, és fontos, hogy legalább 5 cm-es tarló maradjon. Őszi vetés esetén tavaszig nincs szükség további nyírásra. A gyep első évben érzékeny a túlterhelésre, ez érvényes a nyírásra is. Ha módunkban áll, inkább kézi kaszálást végezzünk, mivel a fűnyíró gépek kitéphetik a zsenge füveket.

Ne riasszon el senkit a sokrétű feladat, egy egészségtől üde gyep létesítése és karbantartása szinte művészet, amiben örömünk is telik bőven. Mint minden magvetés, a gyepesítés is később térül meg, s a gondos munka hosszú évekre pihenésünk méltó helyszínét alapozza meg.

Megjelent a Gerendaházak Magazinban „Zöld szőnyeg a kertben” címmel a 2003. október-novemberi számban a Fű-fa-virág rovat oldalán.

Ossza meg másokkal is!

logo-ikon

Bemutatkozunk

A KertIkon hivatása: hasznos és szép kertek tervezése, közterületek és a táji környezet jó alakítása - kerttervezés, tájépítészet teljes körű jogosultsággal.

A munkák során öröm és kiváltság, hogy igényes megbízókkal, hosszú távban gondolkodó fejlesztőkkel és korrekt szakemberekkel alkothatunk.

Tervezési árajánlat

Kerttervezési, tájépítészeti tervezési feladatra szívesen adunk árajánlatot!

Töltse ki árajánlatkérő űrlapunkat, hogy megadhassuk a megoldandó feladathoz szabott egyedi árat!

Elérhetőségek

KertIkon Kft.

5100 Jászberény, Pajtás u. 7.

Copyright 2009 - 2024. kerttervezes-tajepitesz.hu ©  Minden jog fenntartva!